Jdi na obsah Jdi na menu
 


Bečovská botanická zahrada

20230630_073317.jpg

Růže šlechtitele Jana Böhma

Kurátor: Jiří Šindelář,  becovskabotanicka@seznam.cz
Přístupnost pro veřejnost: Sbírka je přístupná pro veřejnost celoročně během otevírací doby: od 9–15 hodin ve všední dny (duben, květen, září, říjen), od 9 do 17 hodin o víkendech a svátcích (duben, květen, září, říjen), od 9 do 17 hodin v červnu, od 9 do 19 hodin v červenci a srpnu. V době od listopadu do března je otevřeno pouze pro předem objednané zájemce. Otevírací doba se může upravit dle konkrétní povětrnostní a provozní situace.
Zakladatel sbírky: Jiří Šindelář, Miloslav Šíp
Založeno: v roce 2021

Sbírka růží šlechtitele Jana Böhma je součástí areálu Bečovské botanické zahrady. Nachází se na severozápadním okraji zahrady v areálu bývalých sádek (před rokem 1945 tzv. Alpská louka) u ohybu řeky Teplé v nadmořské výšce 510 m n. m. Jedná se o koncepčně budovanou sbírku odrůd růží buď přímo vyšlechtěných Janem Miloňem Böhmem (1888–1959), nebo jeho podnikem, uvedených na trh od dalších drobných šlechtitelů. Podnět k vybudování této sbírky v Bečovské botanické zahradě dali přímo potomci Jana Böhma žijící v Karlovarském kraji. Vnuci a vnučky jsou patrony sbírky.
Rozárium je členěno na 15 výsadbových ploch dělených pravoúhlým systémem mlatových cest.  Dominantou rozária je altán s popínavými růžemi („Kde Domov Můj” a „Srdce Evropy”). Výsadbové plochy jsou členěny podle roků vyšlechtění jednotlivých odrůd. Národní sbírka je tvořena skupinami růží velkokvětých, mnohokvětých, parkových, pnoucích a omezeně skalkových. Celková rozloha rozária je 750 m2.  

Vysazeno je 92 odrůd v celkovém počtu 352 exemplářů (stav září 2023). Postupně jsou jak jednotlivé odrůdy, tak i počty exemplářů dále doplňovány. Zdrojem rostlinného materiálu jsou pěstitelské školky a ostatní botanické zahrady. Pro rozšíření sbírky se připravují kampaně mezi pěstiteli růží.
Sbírka má genofondový charakter a slouží pro zachování daných odrůd růží, přičemž záchranné programy byly zahájeny již v roce 2023 ve spolupráci s dalšími zahradami, pěstiteli a šlechtiteli růží.
Plochy mezi jednotlivými růžovými rostlinami jsou doplněny o cibuloviny, české šlechtění pivoněk (Průhonická botanická zahrada) a další sezónní rostliny.
Zajímavostí rozária jsou použité stavební prvky – gabionové sloupy s výplní z cihel zbořených bečovských domů různého stáří.
Seznamy pěstovaných odrůd růží budou uloženy do databáze Florius (zima 2023/2024), dostupné jsou na stránkách Bečovské botanické zahrady. Na evidenci sbírek Bečovské botanické zahrady se nyní velmi intenzivně pracuje.