Jdi na obsah Jdi na menu
 


2022

Botanické družení je skvělou příležitostí setkat se s pracovníky zahrad z celé republiky. V roce 2022, kdy Botanická zahrada Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity Brno slaví 100 let, jsme se těšili, že tentokrát budeme hostiteli my, Brněnští. Spoluorganizátory akce byly totiž také Botanická zahrada a arboretum Mendelovy univerzity a Centrum léčivých rostlin Lékařské fakulty Masarykovy univerzity.
Hosty z prostějovské BZ Petra Albrechta, táborské BZ VOŠ a SZeŠ, mělnické České zahradnické akademie, čtyřech pražských – BZ SOŠ Jarov, BZ FTZ ČZU, BZ PřF UK Na Slupi a BZ hl. m. Prahy, ze Správy Krkonošského národního parku, BZ Teplice, Soukromé BZ v Dubinách, Zahrady léčivých rostlin FaF UK Hradec Králové a z Hospitalu Kuks, jsme první den Družení, 23. srpna, přivítali v Kampusu Masarykovy univerzity.

foto-1-herbar-danihelka.jpg
Společně jsme si prohlédli pracoviště Ústavu experimentální biologie, a dále Ústav botaniky a zoologie PřF se zdejšími sbírkami, herbářem a sušárnou rostlin a knihovnu. Navštívili jsme i střešní zahradu budovy Moravského zemského archivu s výhledem na Brno. Hostům jsme nabídli také prohlídku Hvězdárny a planetária Brno a večer si užili společenskou zábavu u cimbálu s ochutnávkou moravských vín.
Druhý den akce jsme zahájili u nás v botanické zahradě. Účastníky jsme rozdělili do čtyř skupin, abychom je vůbec zvládli zahradou a jejím zázemím všechny provést. Ukázali jsme úplně vše, co s provozem zahrady souvisí. Běžný návštěvník se zajímá především o sbírky. Návštěvník – zaměstnanec jiné botanické zahrady se zajímá spíše o zdroj a kvalitu zálivkové vody, čerpadla, substráty, ochranu rostlin a další provozní věci.

foto-5-druzeni-celkova.jpg

Po obědě jsme se vypravili do naší sesterské zahrady Centra léčivých rostlin Lékařské fakulty MU, kde si pro nás připravili kromě nápaditého občerstvení moc krásné narozeninové překvapení – dort s nádherně vytvarovanými jedlými cukrovými květy. Také pro nás znovu otevřeli výstavu Zahrada vůní. Děkujeme!
Následoval přesun do Botanické zahrady a arboreta Mendelovy univerzity. Tam jsme si oddechli od organizačních povinností a už si jen s ostatními užívali krásy rostlin, zajímavého výkladu hostitelů z Arboreta a úžasného večera s country hudbou, skvělým jídlem a pitím.

foto-3dort-clr-druzeni.jpgPoslední den Botanického družení jsme strávili v CHKO Moravský kras. Dopoledne jsme navštívili Dům ochránců přírody s interaktivními expozicemi a poté jsme vpluli do hlubin Punkevních jeskyní. Propast Macochu jsme viděli odspodu i z můstku nahoře – odborný výklad cestou nám poskytl Zdeněk Musil ze Správy CHKO Moravský kras, AOPK ČR. Těšíme se na další společné setkání nejpozději v příštím roce.