Jdi na obsah Jdi na menu
 


Centrum léčivých rostlin LF v Brně

Centrum léčivých rostlin, botanická zahrada Lékařské fakulty Masarykovy  univerzity Brno (dále jen CLR LF), má za rok 2019 několik novinek. Od  dubna se o téměř hektarový pozemek s léčivými a jinak člověku prospěšnými  rostlinami starají místo dosavadních třech čtyři stálí pracovníci. Od srpna  téhož roku je zahrada registrovaná v síti arboret ArbNet, díky čemuž se opět  zviditelnila na světové botanické mapě. A od listopadu docházejí v rámci tzv.  tranzitního programu a zahradní terapie na pracoviště CLR LF klienti  se specifickými potřebami. V tomto případě CLR LF spolupracuje s obecně  prospěšnou společností AGAPO. Mladí lidé, kteří nemají úplně snadný start  do života, ale rádi by se uplatnili na běžném trhu práce, pomáhají dvě hodiny  týdně například při pletí, sběru květů a plodů, shrabávání listí, při čištění  semen.  
Další novinky se týkají akcí. Poslední dubnový víkend se Centrum léčivých  rostlin LF poprvé zúčastnilo Dne Země pořádaného školským zařízením.
  

an.png

Prezentace Centra léčivých rostlin Lékařské fakulty Masarykovy univerzity na brněnském výstavišti v červnu 2019 
pro environmentální vzdělávání LIPKA. V ten den nabídlo komentované  prohlídky zahrady, o které byl ze strany veřejnosti velký zájem.  
CLR LF se prezentovalo také 15. června na brněnském výstavišti při  oslavách 100. výročí Masarykovy univerzity. Bylo součástí stánku  Lékařské fakulty a návštěvníci rádi využili možnost osvěžit se nabízenou  bylinnou vodou. Nechyběla ani tematická výzdoba, kdy léčivé  a kořeninové rostliny byly zasazeny v květináčích využívaných dříve pro  pěstitelské pokusy.  
Podruhé, ovšem po roční přestávce, se konala podzimní výstava živých  plodnic hub (spolupráce s 
Mykoklubem Brno, Moravským zemským  muzeem). Těšila se velkému zájmu jednotlivců i školních 
kolektivů, kde  se trefila do probírané látky na ZŠ. Novinky doplnily už tradiční akce:  Víkend otevřených zahrad (otevřeno bylo 8. června, s komentovanou  prohlídkou) a každoroční vrchol sezony, červnová Výstava léčivých  rostlin s doprovodnou výstavou snímků hub (13.–30. června, spolupráce  Mykoklub 

an2.png

Brno, Moravské zemské muzeum). Zajímavostí z kraje roku 2020 pak bylo natáčení reportáže o výměně  semen mezi botanickými zahradami celého světa. Z dalších akcí  se v roce kvůli koronavirové pandemii konala již jen tradiční červnová  Výstava léčivých rostlin. 
 

 

 

 

 
 
Členům brněnského mykoklubu se podařilo nasbírat několik desítek druhů podzimních  hub,které vystavili v Brně-Vinohradech a poté v Centru léčivých rostlin