Jdi na obsah Jdi na menu
 


Reintrodukce cypřiše Duprezova

Šestnáct jedinců cypřiše Duprezova napěstovaných v Botanické zahradě  Přírodovědecké fakulty UK bylo začátkem března 2020 úspěšně vysazeno  v jejich domovském Alžírsku. Situace tohoto rostlinného druhu se dá srovnat  s vymíráním bílých nosorožců. V přírodě je tento strom odsouzen k záhubě,  ale snaha o jeho záchranu neustává a dává tak druhu přeci jen jiskřičku naděje. 
Cypřiš Duprezův (Cupressus dupreziana) je extrémně vzácný jehličnatý  strom původem z pohoří Tassili na jihovýchodě Alžírska. Od svého  příbuzného cypřiše atlaského (Cupressus dupreziana subsp. atlantica) se liší  zvláštností v rozmnožování. Embryo tohoto stromu vzniká čistě ze samčího  pylu. Samičí orgány embryu poskytují výživu, ale geneticky se na tvorbě nové  rostliny nepodílí.  
V přírodě zbývá něco okolo 200 jedinců, vesměs velmi starých (i přes 2 000  let). Takové množství stromů by pro zachování druhu mohlo stačit. Tyto  stromy se ale dále nerozmnožují. Vlivem pastvy koz byly v oblastech, kde  rostou, změněny přírodní podmínky. Povrch půdy je holý a velmi suchý,  semena v takovém prostředí nedokážou vyklíčit. Staré stromy v pohoří Tassili  postupně umírají. 
Ačkoli se v minulosti dokázaly přizpůsobit suchu alžírských hor, dnes je tam  i pro ně sucho příliš. Ročně v této oblasti spadne už jen 20 mm srážek, přičemž  podle výzkumu místních vědců potřebují tyto stromy alespoň 30 mm srážek  ročně a vyšší vzdušnou vlhkost. 
Jedinou možností, jak zachovat tyto cypřiše pro budoucnost, je naklíčení  jejich semen v příznivých podmínkách mimo domovinu, převezení  napěstovaných stromů zpět a jejich vysazení na dobře vybraná místa,  na kterých dokážou přežít.  
Ochranou cypřišů se začali zabývat Češi v roce 1975. Do lokality Tamrit  se vypravila československá expedice SAHARA 75. Podařilo se získat šišky  několika stromů. Semena byla vyseta v Botanickém ústavu Akademie věd  v Průhonicích a úspěšně vyklíčila. Vypěstované stromy byly dále množeny  roubováním. První dvě kola reintrodukce proběhla v letech 1981 a 1990. 
Šestnáct cypřišů bylo svěřeno Botanické zahradě PřF UK. Tyto stromy  se podařilo dopěstovat do životaschopné velikosti a letos je ředitel botanické  zahrady Přf UK Ladislav Pavlata osobně předal alžírským specialistům  k výsadbě v okolí města Djanet. Na projektu reintrodukce spolupracuje BZ  PřF UK s velvyslanectvím ČR v Alžírsku, ministerstvem kultury Alžírska  a s místní dendroložkou Fatihou Abdoun. 
1.jpg 
Prastarý cypřiš Duprezův v národním parku Tassili n'Ajjer, Alžírsko 
autor: Patrick Gruban, název: Algerien_5_0033 
zdroj: https://www.flickr.com/photos/gruban/137414434/ 
licence: CC BY-SA 2.0, https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/legalcode 
Ladislav Pavlata, ředitel BZ PřF UK s cypřišem vypěstovaným v Čechách 

dsc00222k.jpg

Cupressus dupreziana vysazený na zahradě prefektury Tassili n'Ajjer  
vlevo dole česká velvyslankyně Její Excelence Lenka Pokorná, po její levé ruce prefekt oblasti Tassili n'Ajjer, 
vpravo dole je ředitel BZ PřF UK Ladislav Pavlata 
dsc00100k.jpg